Levensverzekeraars in zwaar weerDe levensverzekeraars in ons land hebben vorig jaar een bedrijfsresultaat geboekt van € -1.933 (+180) mln. Dat meldt DNB op basis van de vierdekwartaalcijfers over 2011. Teruglopende verkoopcijfers, tegenvallende beleggingsresultaten en de dalende rente zorgen voor slinkende buffers, aldus de toezichthouder, die graag meer fusies en overnames zou zien.

De levensector moest in 2008  al eerder een miljardenverlies slikken. Toen kwam het resultaat uit op € -5,5 mld. De solvabiliteit is in het laatste kwartaal van vorig jaar teruggelopen tot 239%, "terwijl deze ratio vijf jaar eerder ruim boven de 300% lag". DNB ziet de premieomzet in Leven de komende jaren verder dalen. "Dit bedreigt de houdbaarheid van het verdienmodel van levensverzekeraars. Nu de omzet krimpt, verworden schaalvoordelen tot schaalnadelen: de vaste kosten moeten over steeds minder polissen worden verdeeld."

DNB ziet risico's in pogingen van verzekeraars om het omzetverlies te compenseren met inkomsten uit bankspaar-, schade- en pensioenproducten. "Naar verwachting zullen die activiteiten de omzetdaling in individueel leven niet volledig compenseren." DNB vindt een duurzame oplossing voor de overcapaciteit nodig, niet alleen door het ontslaan van personeel. Daarbij vormen verouderde ICT-systemen een complicerende factor. "Dat betekent niet dat de hete aardappel vooruit moet worden geschoven."

DNB ziet een oplossing in het uitbesteden van zogeheten 'closed books': gesloten levenportefeuilles. Daarnaast pleit de toezichthouder voor een consolidatieslag. "Grote fusies en overnames zijn echter vooralsnog uitgebleven." Volgens DNB kan een finale oplossing van het woekerpolisdossier de weg voor nieuwe overnames vrijmaken.

Bellen is sneller...

Onze Telefoonservice is van 09:00-21:00 uur bereikbaar op: 030 - 6 30 88 30
Heeft u liever dat wij u bellen? Laat uw nummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug!

Delen