Geen soepelere hypotheekregels

Minister Jan Kees de Jager voelt niets voor soepelere regels voor het verkrijgen van een hypotheek. Gedoogpartner PVV drong daar donderdag tijdens de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer op aan omdat potentiële huizenkopers te vaak nul op het rekest zouden krijgen van banken.

Jan Kees de Jager deelde de zorgen over de moeizaam functionerende woningmarkt, maar geeft aan dat het niets te maken met onlangs aangescherpte hypotheekregels. Die zijn er sinds augustus om te voorkomen dat huizenkopers zich in te grote schulden steken.

Die nieuwe gedragscode kwam tot stand in overleg tussen banken, De Jager en de AFM. De bovengrens voor hypotheken met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is 108% van de waarde van de woning, zonder NHG is dat 106%. Kort erna waren er berichten dat banken de nieuwe norm te streng toepasten.

Gedragscode
De Jager zei donderdag dat recent in een overleg "onduidelijkheden" zijn weggenomen. Hij benadrukte dat het banken vrijstaat om zelf strengere normen te hanteren, maar de nieuwe gedragscode dwingt hen daar niet toe.

Volgens de PVV is de woningmarkt met de nieuwe afspraken juist ingezakt. "Mensen krijgen bij de bank keihard de deur in hun gezicht", aldus PVV-Kamerlid Tony van Dijck. De Jager wijt daarentegen de problemen op de woningmarkt aan het gebrek aan vertrouwen bij huizenkopers door de sombere vooruitzichten als gevolg van de internationale financiële crisis.

Bellen is sneller...

Onze Telefoonservice is van 09:00-21:00 uur bereikbaar op: 030 - 6 30 88 30
Heeft u liever dat wij u bellen? Laat uw nummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug!

Delen