Hypotheekadviseurs niet open genoeg?

De Consumentenbond vindt dat openheid in de financiële sector over de verdiensten bij hypotheekadviseurs nog ver te zoeken is. Van de 1400 door de Consumentenbond benaderde hypotheekadviseurs werkten "slechts" 154 adviseurs mee aan een onderzoek naar de kosten voor advies en bemiddeling bij hypotheken en oudedagsvoorzieningen, aldus de bond.

De Consumentenbond roept de sector op niet langer zijn kop in het zand te steken en nu eindelijk open te zijn over de kwaliteit én de prijs van hun adviezen. Daar hebben consumenten wettelijk recht op.

154 tussenpersonen bogen zich over een hypotheekadvies en -bemiddeling voor de fictieve Pim en Lia. Het stel wil een hypotheek van € 350.000; dat is 110% van de waarde van de woning. Ze kiezen voor 50% bankspaarhypotheek en 50% aflossingsvrije hypotheek met een rentevastperiode van 10 jaar, inclusief een overlijdensrisicoverzekering. De tussenpersonen werd gevraagd hoeveel tijd ze nodig dachten te hebben voor een advies aan Pim en Lia. Ze kwamen gemiddeld uit op 24 uur. Ze rekenden daarvoor gemiddeld € 2800 bij een vast bedrag, € 122 per uur (wat neerkomt op ruim € 2900) of zo'n € 3000 op provisiebasis.

"Na jaren van schandalen met torenhoge provisies brengen veel financieel adviseurs, vooruitlopend op het wettelijk provisieverbod in 2013, op een andere manier geld in rekening voor hun diensten, namelijk via een uurtarief, abonnement of vast bedrag", meldt de Consumentenbond.

Bellen is sneller...

Onze Telefoonservice is van 09:00-21:00 uur bereikbaar op: 030 - 6 30 88 30
Heeft u liever dat wij u bellen? Laat uw nummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug!

Delen