Overdrachtsbelasting eindelijk aangepast:voor één jaar naar 2%


De overdrachtsbelasting gaat voor 1 jaar omlaag van 6% naar 2%. Tevens worden maatregelen genomen om de marktwerking op de huurmarkt te verbeteren.

Voor de periode van 15 juni 2011 tot 15 juni 2012 gaat het tarief van 6% naar 2%. Het moment van de juridische overdracht van de woning is daarbij bepalend.

Bankenbelasting
De maatregel kost het kabinet 1,2 miljard euro. De in de loop van volgend jaar in te voeren bankenbelasting dient dit te compenseren. Die moet 300 miljoen euro opleveren maar in de jaren erna structureel meer.

Voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken noemt de bankenbelasting onverstandig. "Een bankenbelasting kan de ruimte voor kredietverlening en hypotheekverstrekking beperken en daarmee de economie schaden. De plannen lijken zeer overhaast te zijn gemaakt en niet doorgerekend op hun effecten."

Huurmarkt
Om de keuzevrijheid op de huurmarkt te verbeteren, neemt het kabinet maatregelen ter bevordering van de doorstroming. Huurders met hogere inkomens krijgen in de sociale huursector te maken met een extra huurverhoging van maximaal 5%. Dit moet het 'scheefwonen' ontmoedigen. In schaarstegebieden mag de huur worden verhoogd met maximaal 25 huurpunten zodat er een betere relatie tussen de prijs en de gewildheid ontstaat. Het kabinet werkt voorts aan een recht voor huurders om hun woning tegen een redelijke prijs van de woningcorporatie te kopen.

Bouw
Verder wil het kabinet de investeringen op de bouw- en woningmarkt stimuleren. Zo veel mogelijk belemmeringen in de regelgeving worden weggenomen.


Bellen is sneller...

Onze Telefoonservice is van 09:00-21:00 uur bereikbaar op: 030 - 6 30 88 30
Heeft u liever dat wij u bellen? Laat uw nummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug!

Delen