Lage btw-tarief optrekken van 6% naar 8%?


Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën streeft naar een verschuiving in de belasting. Hij wil de btw verhogen en werken juist minder belasten. Kamerfracties zijn kritisch over de plannen.

Ook moeten er zes kleinere belastingen worden afgeschaft, waaronder de verpakkingenbelasting. Dat schrijft de VVD-staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.

Weekers schrijft nog deze kabinetsperiode 'een betekenisvolle stap' te willen zetten in de verschuiving van belasting op arbeid naar consumptie. Het einddoel is één uniform btw-tarief. Want op lange termijn is dat economisch het meest efficiënt, zo schrijft de VVD-bewindsman.

Verhoging btw

Het kabinet denkt bij een betekenisvolle stap aan een verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 8% in deze kabinetsperiode. Dat levert zo'n € 1,4 mrd per jaar extra op voor de schatkist. Wel laat Weekers duidelijk ruimte open voor discussie met de Tweede Kamer. Hij wil zijn voorstel nog niet als een voldongen feit brengen.

Als de btw uiteindelijk voor alle producten en diensten naar 19% gaat, zorgt dat ervoor dat 'het aandeel van de btw in de belastingmix wordt vergroot met circa € 9,2 mrd'. Dat extra geld kan gebruikt worden voor het afschaffen van kleine belastingen.

 

'Boodschappen niet duurder'

Het CDA, de PVV en de PvdA hebben al kritisch gereageerd op het plan voor de btw-verhoging. Ze willen niet dat het de btw op eerste levensbehoeften omhoog gaat, schrijft de NOS. Het is volgens de PVV onbespreekbaar dat de boodschappen duurder worden, maar de vennootschapsbelasting verlaagd.

Kleine belastingen afgeschaft

Het kabinet heeft een aantal belastingen in het vizier die afgeschaft zouden kunnen worden. Weekers noemt de verpakkingenbelasting, de frisdrankbelasting en belasting op leidingwater. Andere belastingen die zouden kunnen worden afgeschaft zijn: de pruim- en snuiftabak, grondwaterbelasting, het Eurovignet (belasting op zware motorrijtuigen) en de afvalstoffenheffing.

Afschaffing is echter afhankelijk van de vraag of het lukt om de handen op elkaar te krijgen voor de btw-verhoging. Want het kabinet stelt als voorwaarde dat de verschuiving budgettair neutraal gebeurt. Oftewel, het mag de schatkist geen geld kosten.

Bron: FD.nl

Bellen is sneller...

Onze Telefoonservice is van 09:00-21:00 uur bereikbaar op: 030 - 6 30 88 30
Heeft u liever dat wij u bellen? Laat uw nummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug!

Delen