Banken verkopen hypotheken door met Nationale Hypotheekgarantie


Banken verkopen hun hypothecaire vorderingen voor te hoge prijzen aan pensioenfondsen en andere beleggers doordat hen NHG-garanties in het vooruitzicht worden gesteld die in vele gevallen niet aanwezig zijn, die conclusie trekt de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) van Pieter Lakeman, naar aanleiding van eigen onderzoek.

Volgens SOBI-onderzoeker Jesse Frederik worden pensioenfondsen en andere beleggers ernstig misleid en betalen veel te veel aan de banken. "De verkoop gebeurt door de hypotheken in speciale BV'tjes te verpakken. Kredietbeoordelaars als Standard & Poor, Moody's en Fitch helpen de Nederlandse banken door aan de verpakte hypotheken de hoogste ratings te geven. Zij hebben hun taak compleet verzaakt door onvoldoende onderzoek te doen naar de achterliggende hypotheken. Die voldoen vaak niet aan de voorwaarden die voor de Nationale Hypotheek Garantie gelden.

Wanneer de huiseigenaar in financiële problemen komt, kan het pensioenfonds geen beroep doen op de garantie." Frederik vindt dat toezichthouder DNB actie zou moeten ondernemen. In het onderzoek worden onder andere Delta Lloyd, G-MAC, SNS Bank, Aegon, ABN Amro en Royal Bank of Scotland genoemd. Zo zou 30 procent van de hypotheken die Delta Lloyd met een NHG garantie verkoopt in werkelijkheid niet aan de voorwaarden voldoen en daardoor niet onder de NHG garantie vallen. Bij G-MAC zou zelf 74 procent van de met garantie doorverkochte hypotheken niet aan de voorwaarden voldoen. SOBI-voorzitter Pieter Lakeman: "In het debat over de benadeling van Nederlandse pensioengerechtigden is te veel aandacht besteed aan technische kwesties als de dekkingsgraad en te weinig aan het feit dat pensioenfondsen door de banken worden leeggehaald. Dat is niet minder geworden sinds in 2003 ook de pensioenfondsen onder toezicht van de De Nederlandsche Bank zijn gesteld."

Bellen is sneller...

Onze Telefoonservice is van 09:00-21:00 uur bereikbaar op: 030 - 6 30 88 30
Heeft u liever dat wij u bellen? Laat uw nummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug!

Delen