Hypotheekmarkt  op weg naar herstel?


In 2010 hebben beleggers voor 22 miljard euro aan verpakte woninghypotheken gekocht via securitisaties van in Nederland gevestigde financiële instellingen. Daarmee was sprake van enig herstel van de Nederlandse securitisatiemarkt na de sterke inzinking in 2008 en 2009. Dat meldt DNB.

Bij securitisaties worden leningen van met name banken aan huishoudens en bedrijven gebundeld en als verhandelbare effecten verpakt en verkocht. Securitisaties vormen een extra financieringsbron voor banken.

Grote vlucht
Vóór de kredietcrisis namen securitisaties een grote vlucht, maar daarna vertrouwden beleggers het niet meer. Redenen hiervoor waren volgens DNB de ontstane problemen met securitisaties van veel risicovolle (subprime) Amerikaanse woninghypotheken, complexe securitisatiestructuren en de niet altijd betrouwbare beoordelingen van credit rating agencies.

Redelijk robuust
De Nederlandse hypotheekmarkt wordt, aldus De Nederlandsche Bank, als redelijk robuust beschouwd vanwege de geringe betalingsachterstanden, de gematigde huizenprijsdaling in vergelijking met enkele andere landen en de uitbreiding -zij het tijdelijk- van de Nationale Hypotheek Garantie. Daarnaast valt Nederland bij beleggers in positieve zin op dankzij bijvoorbeeld de gunstige macro-economische situatie ten opzichte van veel andere Europese landen en de lage werkloosheid. Daar staan de hoge loan-to-value ratio's en een relatief hoog aandeel van aflossingsvrije hypotheken tegenover. Niettemin behoren de risicopremies op de Nederlandse securitisaties tot de laagste op de Europese securitisatiemarkt.

Bellen is sneller...

Onze Telefoonservice is van 09:00-21:00 uur bereikbaar op: 030 - 6 30 88 30
Heeft u liever dat wij u bellen? Laat uw nummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug!

Delen