Leeftijdsdiscriminatie autoverzekeraars


Wie een autoverzekering wil afsluiten, heeft keuze uit tientallen maatschappijen. Maar hoe hoger de leeftijd van een nieuwe klant, des te kleiner het aanbod. Automobilisten van 64 jaar of ouder worden bij 40 procent van de verzekeraars niet geaccepteerd. Bij 58 procent van de autoverzekeraars betalen senioren een premietoeslag. De leeftijdsgrens voor premietoeslag verschuift langzaam. Dat blijkt uit onderzoek van de Verzekeringssite onder 40 verzekeringsmaatschappijen.

Leeftijdsdiscriminatie autoverzekeraars
Afgelopen week maakten PvdA en VVD plannen bekend om de leeftijd waarop automobilisten worden gekeurd te verhogen van 70 naar 75 jaar. Veilig Verkeer Nederland steunt dit voorstel, maar vindt een rijvaardigheidstest noodzakelijk. Verzekeraars blijven in deze ontwikkeling achter. Zo weigert 40 procent van de autoverzekeraars een nieuwe klant van 64 jaar of ouder direct op grond van zijn leeftijd. Daarnaast wordt een nieuw verzekerde bij nog eens 15 procent van de maatschappijen individueel beoordeeld of acceptatie mogelijk is.

Grote verschillen in acceptatiebeleid

Autoverzekeraars hanteren leeftijdsgrenzen, die variëren van 64 tot 75 jaar. Bestaande klanten die de maximale leeftijdsgrens overschrijden, blijven weliswaar verzekerd, maar gaan vaak wel meer betalen. "Opvallend is dat de leeftijdsgrens omhoog gaat", zegt Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl. "Vorig jaar hanteerde nog 28 procent van de verzekeraars een premietoeslag bij 65 jaar. Nu is dat 15 procent. Je ziet dus weldegelijk een beweging, zij het langzaam. De verwachting is dat steeds meer autoverzekeraars een hogere leeftijdsgrens zullen toepassen. Ouderen worden immers steeds vitaler."

Bellen is sneller...

Onze Telefoonservice is van 09:00-21:00 uur bereikbaar op: 030 - 6 30 88 30
Heeft u liever dat wij u bellen? Laat uw nummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug!

Delen