Wellicht NHG-oplossing voor kleine tweeverdieners


Onder het motto 'kleine tweeverdieners verdienen meer' gaat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) een oplossing zoeken voor de groep tweeverdieners met een laag inkomen die onevenredig benadeeld worden door de nieuwe NHG-regels per 1 januari 2011. Karel Schiffer, algemeen directeur WEW, zal hiertoe in gesprek gaan met het Nibud.

Tijdens het gisteren gehouden IIR Hypotheken Event zei Schiffer dat het hem in toenemende mate stoort dat kleine tweeverdieners met hun gezamenlijke inkomen minder kunnen lenen dan een eenverdiener die ditzelfde inkomen alleen verdient. "Dat is scheef", aldus Schiffer.

Forse afname leencapaciteit

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, die de Nationale Hypotheek Garantie uitvoert, becijferde eind 2010 dat voor tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van € 35.000 per jaar het maximale leenbedrag per 1 januari 2011 zou afnemen van € 160.000 naar € 129.000. Bij eenverdieners met een inkomen van € 35.000 is het maximale leenbedrag per 1 januari afgenomen van € 167.000 naar € 160.000.

De verlaging komt door de strengere eisen voor een- en tweeverdieners die een hypotheek met NHG afsluiten. Volgens de stichting worden vooral de huishoudens getroffen met twee kleine inkomens, waarvan het hoogste inkomen lager is dan € 23.000 en de partners samen goed zijn voor circa € 35.000.

Nibud
Stellen mogen van het Nibud bij het afsluiten van een hypotheek hun inkomens niet langer bij elkaar optellen. De woonlasten worden voortaan bepaald naar de draagkracht van de meestverdienende. Ook berekende het instituut voor budgetvoorlichting vorig jaar dat huishoudens in 2011 minder kunnen besteden aan wonen, omdat andere vaste lasten zoals de zorgverzekering, duurder zijn geworden. Dit heeft met name gevolgen voor de lage inkomens. Modale en hogere inkomens kunnen straks 'slechts' 4% minder lenen. Ook de gewijzigde belastingtarieven per 2011 pakken ongunstig uit voor de lage inkomens.

Bellen is sneller...

Onze Telefoonservice is van 09:00-21:00 uur bereikbaar op: 030 - 6 30 88 30
Heeft u liever dat wij u bellen? Laat uw nummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug!

Delen