Huizenmarkt blijft op slot

De Nederlandse huizenmarkt komt dit jaar nauwelijks in beweging. Starters krijgen steeds minder toegang tot de woningmarkt, terwijl de prijzen nauwelijks dalen. Dat voorspelt het economisch bureau van ING in een maandag gepresenteerd rapport.

Het wordt dit jaar voor starters op de huizenmarkt opnieuw moeilijker een huis te kopen, stelt ING. Door de verwachte stijging van de hypotheekrente en de scherpere inkomensnormen voor de nationale Hypotheek Garantie (NHG) raakt een koophuis voor veel nieuwkomers verder uit zicht. Dat raakt de hele huizenmarkt, omdat er een toename van het aantal starters nodig is om de doorstroming op gang te brengen.

De prijsdaling die nodig is om meer starters een kans te geven blijft volgens ING uit. Omdat de arbeidsmarkt aantrekt, zijn er minder gedwongen huizenverkopen. Daarnaast zijn huizenbezitters nauwelijks bereid hun vraagprijs te laten dalen. ING verwacht dat de huizenprijzen daardoor dit jaar amper zullen dalen.

Eind vorig jaar nam de activiteit op de Nederlandse huizenmarkt overigens wel licht toe. Dit was volgens ING echter een tijdelijke oprisping. Kopers wilden op de valreep nog gebruikmaken van de soepeler regels voor de NHG, aldus de economen van de bank.

De huizenprijs lag vorig jaar gemiddeld bijna 1 procent lager dan een jaar eerder. In 2009 daalde gemiddelde prijs met ruim 5 procent.

ANP

Bellen is sneller...

Onze Telefoonservice is van 09:00-21:00 uur bereikbaar op: 030 - 6 30 88 30
Heeft u liever dat wij u bellen? Laat uw nummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug!

Delen