Flitskredieten onder toezicht

Kredieten met een looptijd korter dan drie maanden worden op korte termijn onder financieel toezicht gebracht. Dat schrijft minister De Jager aan de Tweede Kamer. Dit gebeurt door de implementatie van de Europese richtlijn consumentenkrediet.

Het wetsvoorstel stelt regels voor reclame-uitingen, een verplichte kredietwaardigheidtoets en eist transparante informatie vooraf over onder meer de jaarlijkse kosten. Ook wordt op deze kredieten de maximumkredietvergoeding van toepassing. Dat betekent dat jaarlijks niet meer aan rente en kosten mag worden gerekend dan 12 procent plus de wettelijke rente (op dit moment in totaal 15 procent).

Kredieten met een looptijd korter dan 3 maanden zijn bijvoorbeeld roodstanden bij banken, en ook zogenoemde flitskredieten. Deze worden vaak via internet afgesloten, hebben een korte looptijd en rekenen nu nog hoge kosten. Bij deze kredieten gaan de normale kredietregels gelden. Reclame moet bijvoorbeeld transparanter worden en de aanbieder moet toetsen of het krediet past bij de financiële positie van de consument. Kortlopende kredieten kunnen dus nog steeds worden aangeboden. Alleen mag een te groot risico van wanbetaling niet meer volledig op de consument worden afgewenteld en moet de consument dezelfde bescherming krijgen als bij reguliere kredieten.

Bellen is sneller...

Onze Telefoonservice is van 09:00-21:00 uur bereikbaar op: 030 - 6 30 88 30
Heeft u liever dat wij u bellen? Laat uw nummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug!

Delen