Pensioen o.b.v. 5 pijlers?

Het traditionele driepijlerpensioen moet hoognodig uitgebreid worden met een vierde en vijfde pijler, vindt strategisch adviseur van Achmea en hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg Gerry Dietvorst.

De vierde pijler gaat over doorwerken, met als doel inkomen en pensioen aan te vullen. Deze pijler zou betrekking kunnen hebben op de periode waarin een werknemer in deeltijd werkt zonder dat werkgevers premies volksverzekeringen afdragen. In de praktijk zou je de vierde pijler als de uitloopfase van de tweede pijler kunnen beschouwen.

pensioen_120-84

Vijfde pijler

De vijfde pijler is het zelfgespaarde vermogen. Bijvoorbeeld effectenportefeuilles en de overwaarde van de eigen woning. Het verschil met de derde pijler is dat de vijfde pijler betrekking heeft op vermogen dat niet via een fiscaal gefaciliteerd regime bij elkaar is gespaard (in tegenstelling tot bijvoorbeeld lijfrenteverzekeringen). Wie zijn woning verkoopt en goedkoper koopt of huurt, heeft een pensioenbuffer is de even logische als eenvoudige gedachte in deze vijfde pijler. (VB)

Bellen is sneller...

Onze Telefoonservice is van 09:00-21:00 uur bereikbaar op: 030 - 6 30 88 30
Heeft u liever dat wij u bellen? Laat uw nummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug!

Delen