Nu woning verkopen, of kopen?


Of iemand een eigen woning zou moeten aan- of verkopen voor of na 1 januari 2011 hangt sterk af van de omstandigheden. Zo mag iemand vanaf 1 januari 2011 het aangekochte huis binnen 12 maanden weer doorverkopen zonder opnieuw overdrachtsbelasting te betalen. Die periode is nu nog beperkt tot 6 maanden.

Deze regeling gaat dus alleen gelden voor woningen verkregen (of economisch of juridisch) in 2011 die binnen één jaar worden doorgeleverd. Let op Per saldo is bij deze regeling alleen overdrachtsbelasting verschuldigd voor het verschil tussen de doorverkoopprijs en de oorspronkelijke koopsom. In gevallen van geplande levering in de laatste maanden van 2010, is het te overwegen om de levering door te schuiven naar 2011. Peildatum box 3 bij verkoop/aankoop eigen woning Wanneer iemand van plan is om nu een eigen woning te verkopen of aan te kopen, is het verstandig om de fiscale peildata van 31 december 2010 en 1 januari 2011 in de gaten te houden.

Op deze peildata wordt het vermogen in box 3 door de fiscus bepaald. Voor de verkoper is het beter om de levering uit te stellen tot na 1 januari 2011 want dan voorkomt diegene dat de opbrengst van de verkoop in box 3 valt. De besparing is in principe 1,2% van de koopsom. De koper van een woning die financiert met eigen geld moet juist het omgekeerde doen. Probeer de woning aan te kopen voor 31 december 2010. Geringe eigenwoningschuld: los die in 2010 af Wanneer iemand de hypotheekschuld volledig aflost, hoeft diegene geen eigenwoningforfait meer aan te geven. De woningeigenaar betaalt dan geen inkomstenbelasting meer over de eigen woning. Gebruik eigen vermogen voor de aflossing: de woningeigenaar verlaagt hierdoor het box-3 vermogen.

Bellen is sneller...

Onze Telefoonservice is van 09:00-21:00 uur bereikbaar op: 030 - 6 30 88 30
Heeft u liever dat wij u bellen? Laat uw nummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug!

Delen